Талибаните са убили над 200 представители на властите, управлявали Афганистан преди

...
Талибаните са убили над 200 представители на властите, управлявали Афганистан преди
Коментари Харесай

ООН: Талибаните са убили над 200 души от властите, управлявали Афганистан преди изтеглянето на САЩ

Талибаните са умъртвили над 200 представители на управляващите, управлявали Афганистан преди изтеглянето на войските на Съединени американски щати и техните съдружници през август 2021 година, заяви Мисията на Организация на обединените нации за подкрепяне в Афганистан (UNAMA), представена от Ройтерс.
В отчета на задачата се показва, че са регистрирани минимум 218 убийства без съд и присъда на членове на бившето държавно управление, армията и правоприлагащите органи. 
Високопоставени водачи на талибаните обявиха амнистия за някогашни чиновници на държавното управление и за военнослужещи по заповед на висшия си водач. 
Ръководеното от талибаните министерство на външните работи съобщи в отговор на констатациите на Организация на обединените нации, че не е получавало информация за неспазване на заповедта. Всички сходни случаи ще бъдат разследвани, добави ведомството.
Върховният комисар за правата на индивида на ООН Фолкер Тюрк определи убийствата като " предаване на доверието на народа ", защото жертвите са получили увещание, че няма да бъдат преследвани. 
Мисията на интернационалната организация уточни, че половината от записаните убийства са осъществени през първите четири месеца след изтеглянето на войските на Съединени американски щати и техните съдружници през 2021 година Миналата година са регистрирани 70 убийства.  
Има и данни за 800 случая, свързани с нарушение на човешките права против някогашни членове на силите за сигурност и полицията. 
Талибанските управляващи отхвърлиха обвиняванията. По думите им няма нито един представител на предходното ръководство, който да е бил задържан или малтретиран поради работата си за институции, отговарящи за сигурността. " Всички чиновници на миналата администрация, които са се включили към опозиционни групи… или са правили военна активност във щета на системата, са били задържани и предадени на правосъдните управляващи ", се споделя в позиция на талибаните, изпратена до Организация на обединените нации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР